Berkeley YMCA – PG&E Teen Center

Berkeley YMCA – PG&E Teen Center is a collaborative reuse project designed by Berkeley-based Noll & Tam Architects with the help of the YMCA Teen Task Force to ensure that the youth viewpoint was incorporated. When Pacific Gas & Electric donated an 8,000-square-foot decommissioned payment center across from Berkeley High School, it provided the ideal mix of opportunity for adaptive reuse. The design-build team transformed the 1964 concrete office building by opening it up with glazed storefronts, a new partial third story with roof deck, and flexible interior spaces. Bright colors reflect a youthful spirit.

Jumeirah Al Sahel Resort & Spa Bahrain

GM Architects is excited to announce the future interior design and collaboration with the Jumeirah Al Sahel Resort & Spa in Bahrain, in association with DSA architects, the first 5-star retreat resort of its kind to open in the area, set to launch by the end of 2019.

McCullough Mulvin Architects’ striking student accommodation for Thapar University in India – shortlisted for World Architecture Festival award

McCullough Mulvin Architects in partnership with Design Plus Associates (DPA) have designed an overall masterplan for the 250-acre site to provide a series of iconic buildings for the University, including two phases of student residences, a sports centre and a new learning centre incorporating a library, lecture theatres and computer science building. A contemporary approach to design and materials has been employed across the campus to position the University as part of a modern, contemporary India.

Crescent Park, part of a greener future for the City of New Orleans

Part of a larger master plan that envisions a new, greener future for the City of New Orleans and its riverfront, Crescent Park was designed to reconnect people with the river and transform the remnants of the city’s industrial and maritime past into a verdant, accessible, community asset.

Unique wooden roof structure with laminated veneer lumber

Designed to blend into the surrounding scenery, a unique roof construction of the new dining hall is the centrepiece of the regional college in Schwäbisch Gmünd. Visitors see a suspended roof, which is perfectly integrated into the landscape. The unusual roof construction was designed by German Liebel/Architekten and it was constructed using Metsä Wood’s Kerto® LVL products.

Las Vegas Vortex Canopy Creates Striking Structure on the Strip

The canopy was formed from 60,000 square-feet of Engineered Wall System Inc.’s 400 series rainscreen system using ALPOLIC Material’s fire-retardant (FR) core aluminum composite material (ACM). These metal panels feature Sherwin-Williams Coil Coating‘s Valflon® coating in Platinum Mica, Champagne Mica and Silver Metallic. Valflon was the ideal choice for this specific project, as it required a bold look with lots of gloss and shine. Even better, this coating is highly resistant to weathering, airborne chemicals, acid rain and graffiti-removing cleaning solvents.

University of Minnesota Bee and Pollinator Research Lab, St. Paul, Minnesota

It’s the best of both worlds at the state-of-the-art Bee and Pollinator Research Lab at the University of Minnesota. Inside, scientists are studying how to reverse the decline in wild pollinators and honeybees, while outside, robins and cardinals stand a significantly better chance of avoiding potentially deadly collisions with the building’s windows, thanks to energy-efficient, bird-safe glass combining technologies from Vitro Glass and Walker Textures®.

Camp Havaya Eco-Village, Pocono Mountains, Pa.

Camp Havaya is an environmentally focused summer camp designed to Reconstructionist Theology; “Tikkun Olam – fixing of the world is in our hands.” It is built of earth-friendly materials such as: recycled plastic decking, milk crates, bottles and reclaimed doors; solar heated hot water, waterless urinals; PV panels and rain gardens. This summer camp teaches campers Reconstructionist Jewish precepts of saving the earth and enjoying life, using powerful social spaces and demonstrating sustainability with earth friendly materials.

New York’s The Forge showcases distinctive, copper anodized, aluminum wall panel system

Opened this spring, The Forge, a 272-unit luxury residential tower in Long Island, New York, features a façade of copper-colored anodized aluminum cladding. Designed by FXCollaborative, its distinctive, artistically inspired, industrial-influenced, exterior is composed of Dri-Design’s aluminum wall panel system finished by Linetec. The project is pursuing LEED® Silver certification.

UCLA Luskin Conference Center sets a high bar for hospitality sustainability, features Wausau’s windows, doors and curtainwall

The recently opened University of California Los Angeles’ Meyer and Renee Luskin Conference Center (UCLA Luskin Conference Center) sets a new standard for conference centers and hotels, not just in a campus setting, but for the hospitality industry as a whole. Last year, the $162 million building earned LEED® Platinum certification and is considered one of the most sustainable hotels in the United States. Supporting UCLA Luskin Conference Center’s sustainability goals, acoustic performance and access to natural light were key contributors. Windows dominate the conference center’s lobby and meeting rooms, flooding the interior with sunshine. Wausau Window and Wall Systems provided high-performance windows, terrace doors and a curtainwall to help manage exterior noise and interior comfort, while contributing to the building’s overall energy efficiency.

KWK Architects Designs Multi-Phase Community Replacement

The University of Missouri (Mizzou) in Columbia, MO is bustling with two new residence halls; a state-of-the-art, multi-restaurant dining facility; and a Starbucks coffeehouse – all designed by KWK Architects as part of a multi-phase community redevelopment project. The three-phased, master plan would include a total of five new residence halls and a distinctive dining facility to replace an outdated dining hall and three residential towers, all of which were demolished to make room for the new buildings.

The Emma and Georgina Bloomberg Center at Cornell Tech, Roosevelt Island, New York

Architects specify rainscreen systems to fulfill two primary functions: the first is to keep moisture from entering a building; the second is to prevent heat from escaping. Thanks to a collaboration between Morphosis Architects, A. Zahner Company and PPG, the rainscreen system on The Bloomberg Center at Cornell Tech does more than serve those purposes – it also works as a color-shifting wall of art.

Ashley McGraw Architects Designs New MacArthur Elementary School in Binghamton, NY

In 2011, the existing MacArthur Elementary School was destroyed when the Chenango and Susquehanna Rivers flooded due to Tropical Storm Lee and Hurricane Irene. The school was the heart of a vibrant city neighborhood and served an ethnically, socioeconomically and racially diverse student population. Ashley McGraw Architects aimed to redefine what an urban elementary school could be, restore and revitalize the surrounding neighborhood and create a deeply sustainable and resilient building and site.

Los Gatos Library, California

Nestled at the foot of a wooded hillside, the new Los Gatos Public Library is a key element within a master plan that strengthens the connection between the town’s civic center and historic Pageant Park. With its rectangular form, the two-story public library complements the adjacent 1960s Civic Center, an elegant masonry building split into quadrants and located partially below grade. “We wanted to create a connection with, and a contrast to, the existing 1960s-era Civic Center building,” notes Chris Noll, FAIA, Principal in Charge and co-founder of Noll & Tam.

Orlando International Airport’s South Intermodal Terminal Facility topped with Acurlite skylight, finished by Linetec

The ITF is expected to be the first building on the Orlando International Airport campus to meet the U.S. Green Building Council’s LEED® v4 certification standards. Featuring an 8,000-square-foot, heavy-duty commercial skylight, the ITF’s daylighting system helps connect those arriving and working within the space to the welcoming surroundings and Florida sunshine outside. Acurlite Structural Skylights, Inc. manufactured and installed the low-rise, segmented barrel vault skylight. Linetec provided stretch forming, thermally improvement and finishing of the skylight to meet the airport’s aesthetic, sustainability and high-performance requirements.

Shepley Bulfinch and University of Houston Celebrate Grand Opening of Health 2, the University’s Second Health and Biomedical Sciences Building

Shepley Bulfinch announced today the completion of Health 2, the University of Houston’s (UH) second health and biomedical sciences building. The newest component of Houston’s Carnegie-Designated Tier One public research institution, Health 2 is a nine-story, 300,000 SF facility that provides a new home for the University’s College of Pharmacy, the Student Health Center, community clinical and wellness spaces, and two floors of expanded research space.

High Performance Systems Performs Floor Installation for Electrical Generation Facility in New Jersey

This flooring project was completed for one of the largest electrical generation plants in New Jersey. More specifically the new flooring system would be installed in the machine shop of the facility. In the machine shop old generators and parts were refurbished which, required heavy machining equipment, forklifts, and a 50-ton hoist. Due to the heavy loads and substances required to complete daily machine shop operations, the floor needed to have excellent scratch, abrasion, impact and chemical resistance. To complete the project, High Performance Systems, a local resinous flooring contractor was hired to replace the existing 14,000 sq. ft. floor with a new epoxy system in 3 days. To avoid a plant shutdown, the project was scheduled to start on New Year’s Eve.

CJ Blossom Park Named the Best New Laboratory in the World

The design of CJ Blossom Park is founded on CannonDesign’s “New Scientific Workplace” concept — a radical design approach that replaces traditional laboratory planning ideas with integrated innovation strategies to create dynamic, boundary-less environments that increase productivity, efficiency and creativity.

St. Elizabeth’s Hospital features inviting canopies outside, patient-focused care inside

“Design goals from the start included addressing wellness, systems and integration, and patient and staff experience throughout the facility. We additionally challenged the team to incorporate themes around our patron saint, Saint Elizabeth, and her history of serving the sick and the poor,” says Susan Holloway, RN, BSN, director of construction management for HSHS St. Elizabeth’s Hospital.

Bruciato on Bainbridge Island, Washington

Above the fifteen-seat bar – inlaid with Carrara marble in a chevron pattern – and along the eastern wall, hang steel light fixtures designed by Eerkes and Perhacs Studio, both island residents. Salvaged church benches serve as seating for the two-top tables, which feature old growth, salvaged fir. Weather permitting, a custom galvanized-steel bi-fold door opens the restaurant directly to the sidewalk, merging inside with outside. In the back corner of the restaurant, next to the brick pizza oven imported from Stefano Ferrara of Naples, is a custom-designed, blackened-steel, diamond-structured firewood rack. About the feel of the space, which seats 90, Eerkes notes, “The island is very community-focused. I wanted to design a comfortable place I’d be proud to take my friends. Bruciato has become the island clubhouse.”